POSTAW NA ZDROWIE Andrzej Janus

Hipokrates, który był ojcem medycyny, mawiał: „Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby". Narzuca się w związku z tym pytanie: dlaczego tak niewielu ludzi to robi?

Więcej szczegółów


29,90 zł brutto

1 dostępny

Ostatnie egzemplarze!

Klienci, którzy kupili ten produkt, kupili również:

SPIS TREŚCI:


Od autora

Rozdział 1
Zdrowie i profilaktyka

            Zdrowie
            Profilaktyka we współczesnej medycynie

            Czym powinna być profilaktyka zdrowotna?
Rozdział 2
Składniki odżywcze
            Węglowodany i ich rola w odżywianiu
                      Podział cukrów
            Tłuszcze i ich rola w odżywianiu
                      Podział tłuszczów
                      Wpływ tłuszczów na stan zdrowia
            Wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe
                      Kwasy tłuszczowe omega-3 (N3)
                      Kwasy tłuszczowe omega-6 (N6)
                      Kwasy tłuszczowe omega-9 (N9)
                      Trójglicerydy i cholesterol
            Aminokwasy
            Białka
                     Rola białek w organizmie
                     Podział białek
Rozdział 3
Fizjologia trawienia
            Regulacja łaknienia i trawienia
            Regulacja ilości spożywanego pokarmu
            Trawienie
                      Jama ustna
                      Żołądek
                      Jelito cienkie
                      Wątroba
                      Trzustka
                      Jelito grube
Rozdział 4
Zaburzenia trawienia i wchłaniania
            Zespół zaburzeń trawienia
                      Błędy żywieniowe
            Zaburzenia wydzielania śliny
            Zaburzenia trawienia związane z chorobami żołądka
            Zaburzenia trawienia w chorobach trzustki, wątroby i jelita cienkiego
                      Zaburzenia trawienia białek
                      Zaburzenia trawienia tłuszczów
                      Zaburzenia trawienia węglowodanów
            Zmiany zanikowe narządów trawiennych
            Zaburzenia trawienia i wchłaniania u dzieci
Rozdział 5
Przemiana materii
            Czynniki wpływające na wytwarzanie energii
            Podstawowa przemiana materii
            Ogólna przemiana materii (metabolizm)

            Wytwarzanie energii
            Wpływ hormonów na tempo przemiany materii
            Wpływ tarczycy na tempo przemian metabolicznych
                      Niedoczynność tarczycy
                      Nadczynność tarczycy
            Nadnercza
                      Niewydolność nadnerczy
            Wpływ odżywiania na tempo przemiany materii
            Wolne wytwarzanie energii
            Szybkie wytwarzanie energii
            Rola biopierwiastków w przemianie materii
Rozdział 6
Zasady prawidłowego odżywiania
            Prawidłowe odżywianie
            Polecane produkty żywnościowe

                      Białka
                      Węglowodany
                      Błonnik
                      Tłuszcze

            Woda

            Kwasowość produktów pokarmowych
            Wykaz produktów o różnej kwasowości Kwasica metaboliczna
Rozdział 7
Otyłość
            Otyłość prosta
            Normy wagowe
            Teorie powstania otyłości prostej - mity i rzeczywistość
                       Kika faktów i mitów
            Prawdziwe przyczyny otyłości
                       Przekarmianie w okresie dzieciństwa
                       Skłonność do przejadania się
                       Nieodpowiedni dobór pożywienia
                       Postęp technologiczny
            Problemy zdrowotne związane z otyłością
Rozdział 8
Utrata wagi i jej kontrola Problemy związane z odchudzaniem
            Uwagi ogólne
            Zasady komponowania diety w procesie odchudzania
            Utrata wagi
                       Pierwszy etap odchudzania
                       Drugi etap odchudzania
            Problemy związane z utratą wagi
                       Niedocukrzenie (hipoglikemia)

                       Zespół przewlekłego zmęczenia
                       Nadmierny apetyt
            Powrót do zdrowia
Rozdział 9
Cukrzyca typu 2
            Teoria powstawania cukrzycy typu 2
            Regulacja poziomu glukozy we krwi
            Insulina
                      Wpływ insuliny na gospodarkę wapniem i magnezem
                      Wpływ insuliny na układ krążenia i krzepnięcie krwi
                      Wpływ insuliny na funkcję tarczycy
                      Receptory insulinowe: oporność komórek na insulinę
            Hiperglikemia a skłonność do chorób infekcyjnych
            Glikacja białek
            Leczenie cukrzycy typu II
                      Kwasy tłuszczowe w regulacji oporności komórek na insulinę
                      Udział chromu i innych pierwiastków w regulacji oporności na insulinę
            Leczenie dietą
            Przykładowy jadłospis w cukrzycy II typu
Rozdział 10
Etiopatogeneza chorób w ujęciu historycznym i współczesnym
            Teoria rozwoju chorób zakaźnych Ludwika Pasteura
            Następstwa przyjęcia przez medycynę
            teorii rozwoju chorób Pasteura
            Efekty leczenia antybiotykami i innymi preparatami farmaceutycznymi
            Wpływ środowiska na zdrowie człowieka
            Jak zachować zdrowie?
Rozdział 11

Co to jest choroba?
            Rola układu odpornościowego w walce z chorobami
            Przyczyny chorób
            Jak organizm leczy się z choroby?
            Postępowanie w chorobie

            Czego nie należy robić w chorobie?
Rozdział 12
Zdrowie w rodzinie

            Co wpływa na zły stan zdrowia przyszłych rodziców?
            Porady da osób panujących założenie rodziny
            Zdrowie dziecka
            Choroby u dzieci
Rozdział 13

Co zatruwa nasz organizm?
            Czynniki zewnętrzne
            Niewłaściwy sposób odżywiania
            Wysoko przetworzone produkty żywnościowe i konserwanty
            Preparaty farmaceutyczne
            Chemiczne substancje w użytku domowym
            Czynniki wewnętrzne
            Kamienie kałowe
            Stres
Rozdział 14
Mechanizm rozwoju toksemii i jej objawy
            Przyczyny toksemii
            Symptomy toksemii
            Zespół przewlekłego zmęczenia
            Ból
            Choroba
            Objawy choroby
            Gorączka
            Stan zapalny
            Wysypka
            Infekcja
            Reumatyzm

Rozdział 15
Samooczyszczanie się organizmu
            Systemy oczyszczania organizmu
            Rola wątroby i jelita grubego w usuwaniu toksyn
            Rola nerek w usuwaniu toksyn
            Rola tkanki łącznej
            Rola jamy nosowej i gardła w usuwaniu toksyn
            Rola innych narządów w usuwaniu toksyn
Rozdział 16
Metody wspomagania organizmu w oczyszczaniu
            Wspomaganie oczyszczenia jelit
            Oczyszczanie jelit czosnkiem
            Zaparcie stolca
            Lewatywa
            Wspomaganie oczyszczania wątroby
            Dieta w oczyszczaniu wątroby
            Oczyszczanie wątroby przy pomocy oliwy z oliwek i soku z cytryny
            Oczyszczanie wątroby metodą Huldy Regehr Clark
            Oczyszczanie wątroby przy pomocy soków i naparu z igliwia
            Wspomaganie oczyszczania nerek
            Kuracja oczyszczająca nerki, kości i stawy
            Wspomaganie oczyszczania zatok przynosowych
            Inhalacje parowe w oczyszczaniu zatok przynosowych
            Inhalacja w przewlekłym ropnym zapaleniu zatok
            Inhalacja podczas przeziębienia
            Inhalacja podczas kataru
Rozdział 17
Wybrane rośliny lecznicze w oczyszczaniu organizmu
            Bez czarny
            Właściwości lecznicze kwiatów i owoców
            Cebula zwyczajna
            Czosnek pospolity
            Mniszek pospolity
            Pokrzywa zwyczajna
            Zastosowanie w medycynie
            Skrzyp pony

Rozdział 18
Kąpiele lecznicze

Przygotowanie kąpieli ziołowej

Przygotowanie kąpieli z odwaru, naparu i odwaro-naparu

Rozdział 19
Homeopatia

Historia homeopatii

Co to jest homeopatia?
Leczenie homeopatyczne
Uwagi na temat leczenia homeopatia

Rozdział 20
Suplementy żywnościowe

Suplement żywnościowy - definicja
Przepisy dotyczące wprowadzania do obrotu
suplementów żywnościowych
Cel stosowania suplementów żywnościowych

  • liczba stron 252
  • oprawa miękka

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Only registered users can post a new comment.

Koszyk 

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Razem 0,00 zł

Koszyk

Kategorie

Newsletter

Centrum Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies – ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.