ZDROWIE NA WŁASNE ŻYCZENIE CZ. II OŚWIECENIE Józef Słonecki

Cz 2. „Oświecenie”  jest kontynuacją wiadomości zawartych w pierwszej części „Zdrowia na wła­sne życzenie”. O ile pierwsza część „Oczy­szczenie” mówi co robić, to druga część mówi czego nie robić, by być zdrowym, jakich błędów nie popełniać.

Więcej szczegółów


22,90 zł brutto

Stan: Tego produktu brak w magazynie

Klienci, którzy kupili ten produkt, kupili również:

SPIS TREŚCI


Rozdział 1. Między zdrowiem a chorobą

1. Dlaczego chorujemy

2. Z czego jesteśmy zbudowani

3. Regeneracja tkanek

4. Pobieranie substancji odżywczych

5. Zaburzenia we wchłanianiu

a. Niedobór substancji odżywczych

b. Nadmiar czynników szkodliwych

6. Jedna wielka niewiadoma

7. Zaczęło się dużo wcześniej

8. Metody łatania dziur w zdrowiu

a. Antybiotykoterapia

b. Homeopatia

c. Ziołolecznictwo

d. Suplementy diety

e. Głodówki i diety lecznicze

f. Picie dużych ilości wody jako metoda lecznicza

g. Probiotyki

h. Oczyszczanie organizmu

i. Lewatywa

j. Bioenergoterapia

9. Jedna przyczyna i jedna metoda

Rozdział 2. Przyczyny chorób z autoagresji

1. Rola systemu odpornościowego

2. Antygeny

3. Wirusy

4. Lektyny

5. Lektyny pokarmowe w krwi

6. Jeść zgodnie z grupą krwi

7. Głodówki i diety a lektyny pokarmowe

8. Skąd biorą się lektyny pokarmowe W krwi

9. Co dzieje się z lektynami przyjaznymi

10. Kiedy należy jeść zgodnie z grupą krwi

Rozdział 3. Choroby z autoagresji

1. Alergie (uczulenia)

2. Stwardnienie rozsiane

3. Wrzodziejące zapalenia jelita grubego

4. Choroba Leśniowskiego-Crohna

5. Celiakia (choroba trzewna)

6. Reumatyzm

7. Cukrzyca typu I

8. Jak zapobiec chorobom z autoagresji

Rozdział 4. Tarczyca i przytarczyce

1. Przytarczyce

2. Funkcje tarczycy

3. Hormony tarczycy

4. Sterowanie czynnością tarczycy

5. Nadczynność tarczycy

a. Objawy nadczynności tarczycy

b. Choroba Gravesa-Basedowa

c. Objawy choroby Gravesa-Basedowa

6. Niedoczynność tarczycy.

a. Objawy niedoczynności tarczycy

b. Niedoczynność tarczycy spowodowana jej zanikiem

c. Choroba Hashimoto

7. Wole tarczycy

a. Wole obojętne

b. Wole niedoczynne

c. Wole nadczynne

d. Wole guzowate  

Rozdział 5. Przemiana materii

1. Metabolizm, czyli przemiana materii i energii

a. Katabolizm

b. Produkty przemiany materii

c. Anabolizm

2. Szybka i wolna przemiana materii

3. Wpływ hormonów na metabolizm

4. Nasz wpływ na metabolizm

Rozdział 6. Zasady zdrowego odżywiania

1. Odżywianie ludzi epoki lodowcowej

2. Odżywianie ludzi okresu rolnictwa

3. Powrót do korzeni

a. Śniadanie

b. Drugie śniadanie

c. Obiad

d. Kolacja

e. Jedzenie między posiłkami

4. Żywność człowieka XXl wieku

5. W zdrowiu i chorobie  

6. Picie podczas jedzenia

Rozdział 7. Cukrzyca i nadwaga

1. Substancje energetyczne

2. Z czego nie tyjemy

3. Trawienie i wchłanianie cukrów

4. Cukier najczystszą formą energii

5. Regulacja poziomu glukozy w krwi

6. Glikogen

a. Glikogen wątrobowy

b. Glikogen mięśniowy

7. Zamiana glikogenu mięśniowego w tłuszcz

8. otyłość i cukrzyca

Rozdział 8. Cukry (węglowodany)

1. Cukry proste.

2. Dwucukry

3. Wielocukry

4. Indeks glikemiczny

Rozdział 9. Dwie tkanki tłuszczowe

1. Biała tkanka tłuszczowa

2. Brunatna tkanka tłuszczowa

3. Utrzymanie ciepła przez brunatną tkankę tłuszczową

4. Zmiana ról

Rozdział 10. Tłuszcze

1. Tłuszcze nasycone

2. Tłuszcze nienasycone

3. Oleje roślinne

4. Podział olejów wg wiązań omega

a. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

b. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe

5. Oleje - mity i rzeczywistość

6. NNKT jako witamina F

7. Margaryna

Rozdział 11. Leczenie otyłości i cukrzycy

1. Błędne koło odchudzania

2. Atrofia czyli zanik tkanki tłuszczowej

3. Nadwaga z przekarmienia

4. Głód komórkowy

5. Jak wygrać z nadwagą i cukrzycą

Rozdział 12. Lekko czy ciężkostrawne

1. Lekkostrawne produkty spożywcze

2. Ciężkostrawne produkty spożywcze

3. Dla kogo schabowy i bigos

Rozdział 13. Mięso

1. Rodzaje mięs

2. Mięso zdrowe i nie

3. Uzdatnianie mięsa do spożycia

Rozdział 14. Mleko i jego przetwory

1. Mleko wiejskie

2. Mleko przegotowane

3. Przemysłowe przetwarzanie mleka

a. Pasteryzacja

b. Sterylizacja

c. Homogenizacja

4. Śmietanka (słodka śmietana) i śmietana ukwaszona

5. Masło kupowane w sklepie

6. Maślanka

7. Kefir

8. Jogurt  

a. Jogurt naturalny  

b. Jogurty ll i lll generacji  

9. Ser biały (twaróg i serki homogenizowane)

10. Sery dojrzewają

Rozdział 15. Jajka

1. Jajka wiejskie

2. Jajka ze sklepu  

Rozdział 16. Żywność ekologiczna

Rozdział 17. Sok czy błonnik.

1. Błonnik

2. Sok

Rozdział 18. Białka

1. Aminokwasy egzogenne

2. Aminokwasy endogenne

Rozdział 19. Witaminy

1. Czym są witaminy

2. Konsekwencje niedoboru witamin

3. Funkcje witamin i ich naturalne źródła

4. Witaminy są jak oddech

5. Przyczyny niedoboru witamin

6. Witaminy syntetyczne

7. Substancje witamino podobne

8. Karotenoidy

Rozdział 21. Metody konserwowania żywności

1. Działanie konserwantów na żywność

2. Konserwanty wywołujące zaburzenia jelitowe

3. Bez konserwantów

a. Pasteryzacja

b. Sterylizacja

c. Homogenizacja

d. Rafinacja

e. Napromieniowanie

Rozdział 22. Antybiotyki

1. Primum non nocere

2. Antybiogram

3. Zamiast antybiotyków

Rozdział 23. Czosnek

1. Naturalny antybiotyk

2. Maksymalna dzienna dawka czosnku

3. Niemiły zapach z ust

4. Niemiły zapach skory

5. Proces oczyszczania dróg oddechowych

6. Mikstura czosnkowa Mirosława Sobolewskiego

Rozdział 24. Czy warto żyć 150 lat

1. Poszukiwanie genu starości

2. Teoria o kopiowaniu

3. Co skraca nam życie

4. Choroba jako przestroga

5. Proces skracania życia

6. Jak zgarnąć całą pulę

7. Rosyjska ruletka

8. Czy warto Żyć 150 lat


 

  • liczba stron 160
  • oprawa miękka

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Only registered users can post a new comment.

Koszyk 

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Razem 0,00 zł

Koszyk

Kategorie

Newsletter

Centrum Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies – ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.