SPIS TREŚCI
Przedmowa
Wprowadzenie
Tao, jako uniwersalna zasada
Istota medycyny chińskiej
Zasada jin-jang i Pięciu Przemian w organizmie człowieka
Narządy Wewnętrzne według reguł medycyny chińskiej
Krążenie / seks
Potrójny ogrzewacz
Wątroba i pęcherzyk żółciowy
Serce i jelito cienkie
Śledziona (trzustka) i żołądek
Płuca i jelito grube
Nerki i pęcherz moczowy
Maksimum i minimum energii narządów w meridianach
Czynniki wpływające na równowagę jin-jang w organizmie
Smaki
Klimaty
Kalendarz aktywności naszych narządów
Emocje
Kolory
Ruch – aktywność fizyczna
Niedobory i nadmiary energii w organizmie
Język
Nasze choroby
Otyłość
Problem cholesterolu
Osteoporoza
Alergia
Choroba wrzodowa, nadkwasota
Cukrzyca
Celiakia
Mukowiscydoza
Nasze problemy z dziećmi i młodzieżą
Nasza starość i choroby
Przykłady skuteczności terapii
Żywienie i zdrowie
Witaminy i sole mineralne
Produkty spożywcze
Mleko i jego przetwory
Mięso
Warzywa
Produkty strączkowe
Orzechy
Owoce
Produkty zbożowe
Ciasta
Cukier i słodycze
Napoje
Tłuszcze
Przyprawy i zioła przyprawowe
Żywienie zrównoważone
Przepisy kulinarne
Zupy
Zupa śniadaniowa
Rosół wołowo - drobiowy
Zupa pomidorowa
Lane kluski
Barszcz ukraiński
Zupa fasolowa
Krupnik
Zupa cebulowa
Grochówka
Zupa neapolitańska
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Zacierka
Zupa z botwiny (młode buraczki z liśćmi)
Zupa pieczarkowa
Zupa z zielonego groszku lub kukurydzy
Zupa z porów miksowana
Zupa jarzynowa złocista miksowana
Zupa selerowa miksowana
Zupa wiosenna z zieleniny
Zupa jarzynowa
Zupa szczawiowa
Żurek.
Zupa jesienna
Barszcz czysty
Grochówka z łuskami - letnia
Dania jarskie
Ziemniaki z wody
Naleśniki
Nadzienie mięsno-warzywne
Nadzienie ze słodkiej kapusty
Słodkie nadzienie z twarogu
Smażone banany
Kluski serowe
Omlet z pieczarkami
Placki ziemniaczane
Krokiety z kaszy jęczmiennej
Risotto
Dania mięsne i mięsno - jarzynowe
Zaprawa do mięs
Kotlety schabowe panierowane
Żeberka z kapustą
Żeberka na ostro
Żeberka duszone na słodko
Schab pieczony
Pieczeń wieprzowa
Klopsiki
Kotlety mielone
Mięso wieprzowe duszone z jarzynami
Schab z bekonem i pieczarkami
Pieczeń wołowa
Wołowina z kapustą
Zrazy wołowe zawijane
Mięso wołowe duszone z jarzynami
Sos potrawkowy (beszamelowy) do kurczaka z rosołu
Sos beszamelowy zielony
Piersi z kurczaka (z szałwią i wódką)
Piersi z kurczaka z ananasem
Kurczak panierowany
Kurczak pieczony (tradycyjny)
Kurczak pieczony w cebuli
Kaczka nadziewana pieczona
Kurczak nadziewany pieczony
Indyk nadziewany pieczony
Ryba smażona (filety)
Ryba duszona w jarzynach
Jarzyny do obiadu
Marchewka duszona
Jarzyny duszone (marchewka z groszkiem i kalarepą)
Sałatka z buraczków
Buraczki - ćwikła
Buraczki na ciepło
Kapusta kiszona duszona z pieczarkami
Surówka z kapusty słodkiej i marchewki
Sałatka z kalafiora
Kapusta duszona z pomidorami
Patisony duszone
Papryka słodka duszona (Leczo)
Sałatka z czerwonej kapusty
Kapusta czerwona duszona
Jarzyny duszone
Jarzyny smażone
Sałatka z fasolki szparagowej konserwowej
Groszek konserwowy na ciepło
Sałatki kolacyjne
Sałatka jarzynowa z papryką marynowaną i kukurydzą
Sałatka jarzynowa z pomidorami
Sałatka z cykorii, papryki i rzodkwi
Sałatka z rzodkiewką
Sałatka z rzeżuchą i zieloną sałatą
Sałatka z pomidorami i sałatą
Sałatka z groszkiem
Sałatka z groszku konserwowego
Sałatka (pasta) z jajek
Sałatka jarzynowa (tradycyjna)
Sałatka z tuńczyka lub sardynki (z konserwy)
Sałatka (pasta) z wędzonej makreli
Potrawy kolacyjne
Kiełbasa po węgiersku
Sos z kukurydzą (do makaronu)
Pizza
Sos tatarski
Golonka w galarecie
Pasztet domowy
Smalec z przyprawami
Ciasta
Babka czekoladowa
Babka żółta
Placek z kokosem
Tort imieninowo - urodzinowy
Piernik babci Zosi
Ciasto z jabłkami
Placek z truskawkami
Kulki miodowe rozgrzewające
Herbata, kawa i kakao
Herbata neutralna (dla wszystkich)
Herbata neutralna (dla wszystkich) II
Herbata daktylowa
Kawa gotowana
Kakao gotowane
Własne przetwory
Dżem śliwkowy
Dżem śliwkowo - bananowy
Dżem morelowy
Kompot z gruszek
Pomidory w całości
Przepisy pomagające rozgrzać i wzmocnić organizm
Rosół wołowy
Rosół barani
Bulion energetyczny z wołowiny
Bulion energetyczny z baraniny
Baranina duszona
Wołowina duszona w czerwonym winie
Marchewka duszona
Marchwianka
Czosnek smażony
Herbata rozgrzewająca „kilerka”
Herbata imbirowa
Kawa gotowana z imbirem (cynamonem, kardamonem)
„Napój życia” Indian
Grog
Mleko kozie
Proporcje śniadaniowe, obiadowe i kolacyjne
Podsumowanie
Literatura