SPIS TREŚCI
Przedmowa
Podziękowania
Przepustka do życia
Szczypta filozofii
Kamień Filozoficzny
Od kartoflanki do duchowości
Porządek dotyczy wszystkich
Co dalej?
Negatyw na pozytyw
Miłość i strach
Bądź Aniołem
Postawa kundelka
Cierpienie niepotrzebne?
Czy wolność jest złudzeniem koniecznym?
Dwa światy
10 perełek mądrości
Energetyczna huśtawka
Energie
Drzewo Życia
Nadmiary i niedobory
Ekologia
Fizjologia
Homeostaza i równowaga jin-jang
Termoregulacja organizmu
Odporność immunologiczna
Równowaga kwasowo-zasadowa
Przemiana materii
Skurcz i rozkurcz
Grupy krwi
Dlaczego się starzejemy?
Sport
Choroby
Leczenie
Infekcje
Wiosenne przesilenie
Cukrzyca i dolegliwości około cukrzycowe
Półpasiec / ospa / opryszczka
Łuszczyca
Celiakia
Grzybice
Problemy krążeniowe
Zawał
Zakrzepice
Nadkwasota i zgaga
Bóle reumatyczne (reumatyzm)
Gościec stawowy
Rak sutka i inne choroby nowotworowe
Stwardnienie rozsiane
Osteoporoza
Bóle głowy
Nietrzymanie moczu i nadaktywność pęcherza
Ruchome narządy
Depresja
Strach
Kręgosłup
Cellulitis
Zaparcia
Porcja rozsądku
Diety
Gotowanie jest twórczością
Żywienie kobiet w ciąży, niemowląt i małych dzieci
Żywienie ludzi starych
Szkodliwe - nieszkodliwe
Kuchnia śródziemnomorska
Gotowanie
Takie będą Rzeczpospolite, jakie Polaków karmienie
Przepisy..............................................................
Zupy
Zupa ryżowa
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicą i ciecierzycą
Zupa fasolowa na sposób śródziemnomorski
Zupa cytrynowa
Rosół na jesienne słoty i smutki
Marchew wspomagająca działanie rosołu
Zupa pomidorowa czysta
Zupa pieczarkowa II
Zupa z dyni
Zupa czosnkowa niezbędna jesienią i zimą
Zupa szczawiowa
Dania obiadowe
Zalewa tradycyjna
Gulasz wołowy do pierogów ruskich
Pierogi ruskie
Jasiek z wołowiną
Sznycle cielęce z jajkami sadzonymi
Bitki wołowe z czosnkiem
Bitki wołowe z zieleniną
Wołowina duszona w białym winie - bardzo pyszna
Polędwica wołowa w ostrym pomidorowym sosie
Sznycle wołowe
Zrazy wołowe zawijane
Zrazy wołowe inaczej
Gulasz cielęcy z pieczarkami
Gulasz cielęco - wieprzowy z białym winem
Gołąbki (przepis na wiadro gołąbków)
Pieczeń wieprzowa z czosnkiem
Gulasz wieprzowy
Mięsko Pawła
Pikantne kotlety schabowe
Żeberka z kolendrą i winem na słodko
Gulasz barani
Kurczak duszony w sosie jarzynowym
Kurczak duszony z czosnkiem i cytryną
Wątróbki kurze, jako danie obiadowe lub pasztet
Wątróbki z indyka
Żołądki indycze
Indyk z jarzynami
Udźce indyka z jarzynami
Gulasz z piersi indyka
Kaczka na ostro z pomarańczami
Risotto inaczej
Makaron (precle) z mięsem
Łazanki z kapustą
Kluski śląskie
Zapiekanka z ziemniaków
Sos serowy do zapiekanki
Ziemniaki z jajkami inaczej
Bliny z ziemniaków
Kluski z surowych ziemniaków (szaruchy, kopytka)
Wiejskie danie, na które mężczyźni zawsze mają ochotę
Pilaw (ryż jako dodatek lub jako danie samodzielne)
Kuskus z warzywami
Kluski francuskie
Sos mięsno – ogórkowo - pomidorowy
Ciasta i desery
Placek z wiśniami lub morelami
Ciastka półfrancuskie Mateusza
Gruszki gotowane w winie
Tarta z owocami
Babeczki Pawła
Placek z makiem
Tort makowy Marii
Sernik na zimno Marii
Rogaliki
Pączki
Chrust
Karpatka
Babeczki z kwaśnej śmietany
Tort kakaowy
Placek pomarańczowy Karoliny
Kruchy placek z czerwoną porzeczką
Pierwszy sernik Wandy
Drugi sernik Wandy
Makowiec
Babka drożdżowa świąteczna
Dania śniadaniowe i kolacyjne
Serek śniadaniowy
Jarzyny w auszpiku (galarecie)
Studzinina (vel galart, vel zimne nóżki)
Zapiekanka z polenty
Soczewica z ryżem
Kiełbasa smażona
Pasta z ciecierzycy
Grzanki
Sałatki obiadowe i kolacyjne
Sałatka z fasoli czerwonej
Sałatka z fasolki szparagowej i kukurydzy
Sałatka jabłkowo-cebulowa
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z brokułem
Szpinak
Kapusta kiszona z marchewką
Mizeria tradycyjna
Mizeria inaczej
Kukurydza z puszki
Dodatki
Młode ziemniaki smażone
Smażone ziemniaki
Młode ziemniaki
Ziemniaki Figaro
Krokiety z ziemniaków
Ryż do potrawki inaczej
Ryż z kurkumą (żółty)
Kasza
Kaszoryż
Kasza jęczmienna
Polenta (kaszka kukurydziana)
Kluchy na łachu
Sosy
Jogurt czosnkowy
Sos jogurtowy do fondue z polędwicy
Sos czosnkowy z zieleniną
Szafranowy sos czosnkowy
Sos śliwkowy
Typowy sos pomidorowy
Sos chrzanowy
Sos vinegrette
Przepisy specjalne
Uszlachetnianie wędlin (robimy to na co dzień)
Mieszanka Pana Paprzęckiego
Wyciąg mięsny dla chorych (rekonwalescentów)
Kaszka rozmaźna (dla chorych)
Dania świąteczne
Kapusta świąteczna
Groch świąteczny (do kapusty)
Uszka świąteczne
Karp w galarecie
Potrawy dla niemowląt i małych dzieci
Marchwianka
Kaszka dla dziecka karmionego piersią
Zupa I
Zupa Il
Zupa III
Zupka IV dla dziecka 7-8 miesięcznego (z mięskiem)
Zupka V
Gulaszyk dla dziecka ok. roczku
Herbatki
Herbatka I podawana przy zastojach, kolkach, temperaturze
Herbatka II do popijania
Tabela - Szkodliwe nadmiary
Myśli dające do myślenia
Literatura
Przypisy
Tabela - Szkodliwe nadmiary
Myśli dające do myślenia
Literatura
Przypisy