Opracowano tysiące diet, które odchudzają, poprawiają zdrowie, ale nikt nie mówi, co później. Co jeść przez resztę życia, żeby ponownie nie utyć i nie rozchorować się. Nie można się odchudzać w nieskończoność. Kiedyś trzeba przestać i powrócić do żywienia naszego powszedniego. Skoro nikt nie wskazał właściwej drogi, znękany człowiek wraca do tych samych nawyków żywieniowych, które skutecznie wcześniej go tuczyły. Efekt jo-jo gotowy. Ta książka mówi, jak w prosty sposób wyplątać się z tego kołowrotka nieustannego odchudzania.
Spis treści
Wstęp . . . 5
1) Idąc na skróty . . . 6
2) Ważne jest, co się je oraz ile . . . 7
3) Zastosujmy Formułę 4eS . . . 8
4) Przykładowy jadłospis . . . 9
5) Dlaczego jedzenie jest ważniejsze niż awans, samochód, mieszkanie, lekarstwa . . . 13
6) Leczenie jakich chorób można wspomagać żywieniem. . 14
7) Spis alfabetyczny potraw . . . 15
8) Przepisy kulinarne . . . 17
Przysmaki śniadaniowe
Sałatki, pasty, surówki
1. Pasta z awokado . . . . 18
2. Peloponeska pasta kanapkowa . . . . 20
3. Pomidory faszerowane z tuńczykiem . . . . 22
4. Sałatka warzywna z jajkiem . . . . 24
5. Sałatka wiosenna . . . . 26
6. Sałatka z buraków, selera i ziemniaków . . . . 28
7. Sałatka z selera . . . . 30
8. Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i papryką. . . . 32
9. Szybka surówka z kapusty pekińskiej . . . . 34
10. Włoska sałatka pomidorowo – serowa . . . . 36
Nabiał
11. Jaja w roli głównej . . . . 38
12. Jaja z tuńczykiem i kaparami . . . . 40
13. Jajecznica z kiełkami i serem feta . . . . 42
14. Jajka faszerowane . . . . 44
15. Kluski serowe . . . . 46
16. Placki serowe z jabłkiem . . . . 48
17. Rurki serowe . . . . 50
Ryby
18. Przysmak ze śledzia a la tatar . . . . 52
19. Śledzie Joli . . . . 54
Mięsne
20. Ozorki w galarecie . . . . 56
21. Pasztet z jajkiem . . . . 58
22. Pasztet z żurawiną . . . . 60
Pieczywo, zbożowe i tłuszcze
23. Chleb mieszany . . . . 62
24. Chleb twarogowy bezglutenowy . . . . 64
25. Majonez domowy . . . . 66
Zupy
26. Rosół z kluskami serowymi . . . . 68
27. Zupa brokułowa z jajkiem . . . . 70
28. Zupa z pulpetami wieprzowymi . . . . 72
29. Żurek na żeberkach z białą kiełbasą . . . . 74
Dania obiadowe
Drób
30. Filety z indyka z brokułami . . . . 76
31. Kaczka nadziewana kaszą gryczaną . . . . 78
32. Rolada z indyka . . . . 80
33. Rolada z kurczaka . . . . 82
34. Roladki z indyka z warzywami w sosie tymiankowym . . . 84
Ryby
35. Dorsz z jabłkami . . . . 86
36. Łosoś z brokułami w sosie śmietanowym. . . . 88
37. Makrela w orzechach . . . . 90
38. Morszczuk po żydowsku . . . . 92
39. Pstrąg z warzywami . . . . 94
40. Rolada z ryby . . . . 96
Mięsa
41. Biała kiełbasa zawijana w boczek i ser żółty. . 98
42. Karkówka w ziołach . . . . 100
43. Kotlety mielone z kaszą gryczaną . . . 102
44. Kuleczki mięsne w sosie pomidorowym . . . . 104
45. Pieczeń wieprzowa w sosie śmietan.-jabłkowym . . 106
46. Przysmak pasterski . . . 108
47. Pulpety z suszonymi śliwkami . . . 110
48. Rolada z boczku czosnkowo-ziołowa . . . 112
49. Rolada ze schabu ze szpinakiem . . . 114
50. Roladki wołowe . . . 116
51. Roladki wołowe nadziewane śliwkami i jabłkami 118
52. Schab siedmiominutowy . . . 120
53. Schabowe z szynką . . . 122
54. Warkocze z polędwiczek . . . 124
55. Wołowina z oliwkami . . . 126
Potrawy różne
56. Buraczki na ostro . . . 128
57. Cukinie faszerowane mięsem z pieczarkami . . 130
58. Cukinie nadziewane farszem . . . 132
59. Faszerowane pieczarki z parmezanem . . . 134
60. Gołąbki z kaszą gryczaną . . . 136
61. Kalarepki nadziewane mięsem . . . 138
62. Pierogi z grzybami . . . 140
63. Pierożki z serem . . . 142
64. Sosy do mięs i wędlin . . . 144
65. Zapiekanka z kaszy jaglanej . . . 146
66. Zapiekanka z boczkiem i jajkami . . . 148
Desery
67. Lody domowe . . . 150
68. Sernik świąteczny . . . 152
69. Tort orzechowy bez mąki . . . 154